
7. Yargı Paketi Düzenlemeleri
Kamuoyu tarafından 7. Yargı paketi olarak bilinen bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda görüşüldü ve kabul edildi. İşbu düzenleme kapsamında İcra İflas Kanunu, Arabuluculuk Kanunu, Ticaret Kanunu ile diğer kanunlarda yapılan değişikliklere ilişkin bilgi notu ofisimiz öğrenci stajyelerinden Şevval Akan tarafından hazırlanmıştır.
GİRİŞ
Kamuoyu tarafından 7. Yargı paketi olarak bilinen İcra İflas Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda görüşüldü ve kabul edildi. Düzenleme resmî gazetede yayınlandıktan sonra yasallaşacak. Kanun metninde yer alan düzenlemeler ise kısaca şunlardır:
İcra ve İflas Kanunda Yapılan Düzenlemeler
Konutlarda hakim kararı olmadan haciz kararı kalkıyor. Konutlarda yapılacak haciz bakımından; icra müdürünün verdiği haciz kararının, hakim onayından geçtikten sonra yerine getirilmesi sağlanacaktır. Bu kanun hükmü ihtiyati haciz hakkında uygulanmayacaktır. Ayrıca aile bireylerine ait kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları haczedilmeyecektir. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şeklinde haciz yapılması yasaklanacaktır. Üzerindeki haciz kalktığı halde yediemin depolarındaki malların daha etkin tasfiyesi için düzenleme yapılacak.
Arabuluculuğa İlişkin Düzenlemeler
Arabuluculuğun konuları genişleterek; taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, kiracı-ev sahibi ya da komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklarda arabulucuya başvuru zorunlu olacak.
Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişli olduğuna ilişkin açık düzenleme getirilmiştir.
Ticari uyuşmazlıklar bakımından, taraflar avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladığı anlaşma belgesi –icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın- ilam niteliğinden belge sayılacaktır.
Menfi Tespit, istirdat ve itirazın iptali davaları İş Mahkemeleri Kanunu ile Ticaret Kanununda yapılan düzenlemeler ile açıkça arabulucuya başvuru zorunlu olmuştur.
Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde İle İlgili Düzenlemeler
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesinin 4. Fıkrası kapsamına bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezai yaptırımların daha caydırıcı hale gelmesi amacıyla sentetik katinon ve türevleri, sentetik opiopid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek bunlar da ceza dahiline alınıyor. Böylelikle anılan bu maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırının yarı oranından artırılarak 10 yıldan 15 yıl hapis cezasına çıkarılıyor.
Ayrıca uyuşturucu madde kullanacaklara yönelik tedavi ve denetimli serbestlik suçunun 1 yıldan 2 yıla çıkarılmakta böylece şüphelinin daha uzun süre tedavi veya denetim altında tutulması sağlanmaktadır.
Uyuşturucu madde bağımlısı hükümlülerin cezaevlerinde tedavi ve rehabilitasyona katılmaları zorunlu hale getirilmektedir. Yine uyuşturucu kullanmak suçundan mahkûm olup da denetimli serbestliğe ayrılan hükümlülere de tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılma yükümlülüğü getirilmektedir.
Cumhuriyet savcısının erteleme süresi içerisinde uyuşturucu kullanıp kullanmadığına ilişkin tespiti için şüpheliyi yılda en az iki kez ilgili kuruma sevki zorunlu hale getirilmektedir.
Göçmen Kaçakçılığı İle İlgili Düzenlemeler
Göçmen Kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun cezasının alt sınırının 3 yıldan 5 yıla çıkarılmaktadır.
Avukatlar İle ilgili düzenlemeler
Mesleğe yeni başlayacak avukatlardan ilk beş yıl baro keseneği alınmayacaktır. Böylece mesleğe yeni başlayacak avukatlar mali olarak desteklenecektir.
Adli yardım bürosunun gelirleri artırılarak adli yardım sistemi güçlendirilecektir.
Anayasa Mahkemesi İle İlgili Düzenlemeler
Geçici maddeyle, halen Anayasa Mahkemesi önünde derdest bulunan uzun yargılamadan kaynaklı bireysel başvuruların, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Tazminat Komisyonuna aktarabilmesi ve bu Komisyon tarafından incelenerek bir an evvel çözüme kavuşturulmasına yönelik düzenleme yapılacaktır.
Diğer Düzenlemeler
Engellilik sebebiyle bakıma muhtaç veya ağır bir hastalığı bulunan 18 yaşından küçük çocuğu bulunan ve 10 yıldan az hapis cezasına mahkûm edilen kadın hükümlülerin cezalarının infazını belirli yükümlülükler altında bir yıl ertelenebilecek. Ertelenmenin 6 aylık periyotlarla 2 yıl daha uzatılabilmesine imkân sağlanacaktır.
Asliye Ticaret Mahkemelerinde tek hakimle basit yargılama usulüne göre görüşülen uyuşmazlıklara ilişkin parasal sınır 1 milyon liraya çıkarılacaktır.